Ekenberg musteri

Musteriet är importerat från företaget Voran Maschinen GmbH i Österrike. Det står på en släpvagn vilket gör det helt mobilt. Det enda som krävs för att driva musteriet är vatten från en vattenslang och ett 16A trefasuttag.

Musteriprocessen startar med att frukten tvättas för att sedan transporteras till en kvarn. Kvarnen river sönder frukten och fördelar den på en bandpress. Fruktmassan pressas sedan genom fyra olika valsar innan musten rinner ner i ett uppsamlingskärl. Det som blir över från frukten tas om hand och komposteras. Pressen har en kapacitet på 300 kg frukt per timme och beroende på mognad, sort och växtförutsättningar kan man få ca 60-70 % av fruktens vikt som must.

Från uppsamlingskärlet pumpas musten via en sil till en av de två 220 liters behållarna som finns på vagnen. Det går att tappa upp musten som råmust men om man vill få en lång hållbarhet på den så rekommenderar vi att man pastöriserar den innan den tappas upp. Pastöriseringen görs genom att musten värms upp till mellan 78 – 82 grader. Pastören innehåller varmt vatten och då musten pumpas genom vattnet i det spiralformade röret som finns i behållaren värms också musten upp. När den nått rätt temperatur öppnar en ventil så att musten rinner ner i den behållare som sitter på bag-in-boxfyllaren. Det sista momentet består i att fylla förpackningarna med must. En pastöriserad must håller i ungefär ett år och behöver inte ligga i kylen under tiden.

Ekenberg musteri finner du här:

Postadress: Ekenberg

Postnummer: 60210

Ort: Norrköping

Kontakt för bokning, aktuella priser och öppettider:

Telefon: 0705-42 16 32

Hos oss kan du musta: äpplen

Ekenberg musteri

Fler musterier i Östergötland

Vill du söka ett annat musteri?

Vill du anmäla en ändring i uppgifterna för detta musteri, skicka ett mejl til hej@musterier.se